Autoritatile bucurestene au pornit vanatoarea capuselor, care in multe zone din tara au starnit o adevarata isterie printre oameni. Insa si la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti se prezinta, la sfarsitul fiecarei saptamani, 16-17 cazuri de intepaturi de capuse. Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a dispus inca de vineri inceperea dezinsectiei in parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Motodrom, Ion Creanga si Rodica. Primaria Capitalei anunta inceperea de marti, intre orele 21.00 – 24.00, a tratamentelor impotriva capuselor (care consta in imprastierea de insecticide speciale, cu tinta si in prevenirea aparitiei puricilor) in parcurile Floreasca, Bordei si Izvor.
Primaria Sectorului 2 anunta ca va relua si continua tratamentele in toate cele 21 de parcuri din aceasta parte a Capitalei, in principal in zona locurilor de joaca pentru copii si in spatiile special amenajate pentru caini, acolo unde dezinsectia este marcata cu atentionari speciale pe care sunt trecute orele in care se va executa operatiunea.
Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) va continua operatiunea joi, 26 aprilie, in Parcurile Carol si Cismigiu, iar vineri, 27 aprilie, operatiunile se vor finaliza in Parcurile Circului si Herastrau, in aceleasi intervale orare. ALPAB a avut in urma cu doua saptamani o prima etapa de tratare a zonelor verzi.
Potrivit unei hotarari din 23 martie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, toti proprietarii si administratorii spatiilor verzi sunt obligati sa aplice tratamente impotriva capuselor, in lunile mai-iunie si septembrie.
Medicii recomanda oamenilor ca, dupa ce ies la iarba verde in week-end, la padure, sau chiar in parcuri, in cursul saptamanii, trebuie sa se examineze cu atentie, iar la depistarea oricarei intepaturi sa se prezinte la un control medical. Sunt, de asemenea, de evitat locurile din parcuri special amenajate pentru caini. Cum insa maidanezii sunt stapani si pe parcurile “oamenilor”, ar cam fi de ocolit toate.
Intepaturile de capusa pot da boala Lyme, dar si febra butunoasa, care se manifesta prin aparitia unor asa-zise butoane pe piele, cu mialgii si febra.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU