Guvernul Orban face un prim pas pentru decontarea transportului elevilor: printr-o ordonanță de urgență (OUG), adoptată în 4 februarie, a eliminat din Legea Educației Naționale (LEN 1/2011) termenul „abonament”.
OUG le va permite elevilor să deconteze cheltuielile făcute cu transportul, chiar dacă nu dețin un abonament.
„Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport”, a anunțat Monica Anisie, ministrul Educației.
Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat, în debutul ședinței Executivului, că evaluează posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de acordarea unor gratuităţi pentru elevii navetişti. Aceasta, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că abrogarea OUG 51/2019 printr-o lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, în 4 decembrie 2019, este neconstituțională.
Prin OUG 51/2019, transportul rutier judeţean de călători a fost eliminat din sfera serviciilor publice, astfel că acesta se desfăşoară în regim comercial, cu respectarea OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere. Totodată, programele de transport au fost prelungite cu 4 ani, până la 30 iunie 2023.
În debutul şedinţei de Guvern, din 4 februarie, prim-ministrul Ludovic Orban a reamintit despre decizia CCR și a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă a pregătit o soluţie în acest sens.
„Da, există o soluţie în doi paşi. Aşteptăm decizia şi motivarea Curţii Constituţionale. Astăzi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a scoate noţiunea de abonament din Legea educaţiei naţionale, pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetişti, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală şi inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti. Şi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această gravă deficienţă care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituţional pentru elevi, şi anume educaţie gratuită”, a spus Turcan.
Iată ce prevede OUG:
Concret, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi.
Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier.
Art.I Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
1. La art. 84 alin. (3) și (3^1) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(3^1) Elevilor de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier.
- Alineatele (3^2), (3^3) și (3^4) ale art. 84 se abrogă. Art.II (1) În termen de 30 zile de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Educației și Cercetării inițiază hotărârea Guvernului privind procedura de decontare și sumele ce pot fi decontate pentru transportul rutier al elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.
(2) Operatorii de transport rutier au obligaţia să asigure transportul rutier al elevilor, potrivit prevederilor alin.(3) și alin.(3^1) ale art. 84 din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în limitele stabilite prin Hotărârea de Guvern menționată la alin.(1).”