Președintele Klaus Iohannis a semnat, în 31 martie, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului (OUG) nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane (PL-x 407/01.10.2019), informează Administrația Prezidențială.
Camera Deputaților – for decizional – a respins prin lege, în 10 martie a.c., OUG)nr. 51/2019, care prevedea, printre altele, prelungirea cu 4 ani, până la 30 iunie 2023, a programelor de transport județean.
Adoptată cu largă majoritate în Parlament, legea i-a lăsat „în aer” pe operatorii deținători de contracte, a căror valabilitate le fusese prelungită în urmă cu 9 luni, după care s-au trezit că acestea le-au expirat peste noapte.
Ordonanța scosese din sfera serviciilor publice transportul rutier de persoane județean.
A doua zi după ce legea a fost adoptată în Parlament, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, i-a înștiințat pe președinții consiliilor județene (CJ), printr-o adresă, că OUG nr. 51/2019 a fost respinsă, iar ei trebuie să pregătească „în regim de urgență” și să încheie noi contracte pentru transportul județean de pasageri.
Iată ce scrie în adresă:
„Ca urmare a acestui aspect, transportului rutier de persoane la nivel județean i se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr.1370/2007 al Parlamentului european și al Consiliului din 23 octombrie 2007, privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 119/69 și nr. 1107/70 al Consiliului, cu modificările și completările ulterioare. Față de acestea, pentru că legislația în vigoare nu prevede termene tranzitorii, ministrul Dezvoltării le recomandă președinților de CJ să dispună în regim de urgență, măsurile necesare în vederea pregătirii și încheierii contractelor de servicii publice pentru transportul de persoane la nivel județean”.
„Măsurile de mai sus sunt absolut necesare pentru asigurarea continuității transportului județean de persoane, încă de la data dintrării în vigoare a legii. Pentru modalitățile de aplicare a legislației în materia achizițiilor publice, achizițiilor sectoriale și a concesiunilor de lucrări și concesiunilor de servicii, recomandăm să vă adresați direct Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP)”, se mai arată în adresa transmisă președinților de CJ.
Detalii, aici: