VIDEO. Guvernul Orban a abrogat OUG 51/2019. Licitații pentru trasee, în 2020

Guvernul Orban a abrogat OUG 51/2019, printr-o lege pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament, a anunțat, în 11 decembrie, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă.
 
 
Legea ar urma să rezolve problema creată prin OUG 51/2019, care a scos transportul şcolar din sfera serviciilor publice, lăsând ca serviciu comercial, a spus Dancă. 
 
Odată cu abrogarea OUG 51 dispare și prelungirea pe o perioadă de 4 ani, până în iunie 2023, a programelor de transport actuale, urmând ca până la sfârșitul anului viitor să fie organizate licitații, a precizat Ionel Dancă.
 
„Soluția adoptată este aceea de a permite actualilor operatori care dețin licențe de transport în vigoare să preia copii școlari, dar și persoane vârstnice și cu dizabilități de la punctele unde acestea sunt stabilite, potrivit unui ordin comun al Ministerului Administrației și Dezvoltării și Ministerului Educației. Deci, printr-un ordin comun, urmează a fi stabilită procedura de preluare, de către operatorii care dețin în prezent licențele legale de transport, până la organizarea licitațiilor în vederea asigurării transportului rutier interjudețean pentru persoanele amintite în categoria de serviciu public. În momentul de față, acest serviciu, ca urmare a OUG 51, este considerat serviciu comercial. Așadar, urmează ca până la finalul anului următor să se organizeze licitațiile pentru licențierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitațiilor respective, actualii operatori de transport să aibă obligația de a prelua persoanele în cauză, de la punctele indicate printr-un ordin comun al ministerelor Dezvoltării și Educației”, a explicat Ionel Dancă (minutul 2.30 – 3.30 din înregistrarea video).
 
 
Guvernul a adoptat și alte două pachete de legi – în domeniul Justiției și privind plafoanele bugetare -, urmând a-și asuma răspunderea pentru ele în fața Parlamentului, în cursul zilei de 12 decembrie.
 
Potrivit Legii plafoanelor, bugetul pe anul 2020 va fi construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,6% din PIB și deficit ESA estimat la 3,58% din PIB.
 
Pentru anul 2019, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 40%, luând în considerare potențialele prefinanţări ce vor putea fi atrase în condițiile favorabile ale piețelor financiare, precum și eventualele evoluții sub așteptări atât ai indicatorilor macroeconomici, cât și ai piețelor financiare.
 
Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2019.construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est.
 
Calendarul angajării răspunderii
 
Conducerile Camerei Deputaților și Senatului au stabilit calendarul primei angajări a răspunderii Guvernului Orban.
 
Astfel, parlamentarii vor avea timp până în 12 decembrie, la ora 10:00, să depună amendamente, iar la ora 12:00 este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, pentru citirea în fața parlamentarilor, de către premierul Ludovic Orban, a proiectelor de lege asupra cărora guvernul își angajează răspunderea.
 
Opoziția are la dispoziție 3 zile pentru a depune și vota o moțiune de cenzură, dar președintele Klaus Iohannis a avertizat PSD, încă din 10 decembrie, că dacă Guvernul Orban cade, va declanșa alegeri parlamentare anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.